Höst igen

Så plötsligt är det höst, förstår inte att tiden bara rusar fram. Nu har vi lagt flis runt odlingarna och växthuset, förhoppningsvis ska det underlätta arbetet till kommande säsong.

Tänker tillbaka på sommaren som var så otroligt varm och är imponerad av alla våra besökare, som kom till oss istället för att tillbringa dagarna vid en sjö. Nästan 6000 besökare, vi kommer nog att slå rekord det här året också trots värmen och den lite kortare säsongen.

Värmen gjorde att våra planer på en stor satsning på trädgården kom av sig. Den mesta tiden gick åt att vattna och försöka hålla växtligheten vid liv.

Det var en annorlunda sommar med Lara i kaféet, vilken lyx att ha en bra lunchrestaurang runt knuten, och vilken lättnad i vårt arbete. Att sen ha Johan och några hantverkare på Magasinet nästan hela sommaren gjorde sommaren riktigt underbar. Vi, det strävsamma gamla paret, hann att andas och njuta en del. Det gör också att vi fortsätter och planerar för en ny säsong, men först ska det bli JULMARKNAD.

Vinter och sommar

Vintern höll sitt grepp länge, men så plötsligt blev det sommar. Ån svämmade över så vår fina promenadstig var oframkomlig.

Här på Perssons Magasin har vi fullt upp. Vi håller på att renovera ett rum på övervåningen på Vita stugan. Tänkt för B&B, men bara som sommarboende. Eftersom vintern höll sig kvar så länge blev det extra bråttom med allt som måste göras i trädgården. Sorken, som jag erkänner att jag inte gillar, har ätit upp Irisen och förstört bäcken och dammen och gett mig extra mycket att göra. Imponerande tycker jag själv att jag orkat släpa hem så mycket sten. Det är nog styrketräning jag håller på med. Nu ska jag ut och styrketräna lite till.

Mars och våren väntar.

Hur bra gick mitt nyårslöfte tycker ni? Bevisligen rätt åt skogen redan i starten. Nu är det mars och april står för dörren.

Det är snö och kallt, våren lär nog dröja i år. Fönsterbrädorna är fulla med små krukor, en del har grott annat kommer väl snart igång hoppas jag. Det gäller väl att förbereda så mycket som möjligt, för det kanske blir snoigt att hinna allt jag vill göra, fast vi inte öppnar förrän i juni.

Nu är alla utställningslokaler bokade till sommaren. Det blir en riktigt spännande sommar tror jag.

Bilden visar vårt hus, troligen runt förra sekelskiftet. Kastanjen i förgrunden är inte så ståtlig som den är idag.

Snart är det påsk!

Januari börjar året.

Nytt år nya mål. I år ska jag skriva på bloggen varje månad, får bli mitt nyårslöfte.

Planeringen för sommaren har startat, jag ska beställa fröer idag, så trädgården kan prunka. Trädgården är det som jag just nu tror att jag ska prioritera det här året, eftersom vi tillsammans med Gröna Ånäs och Laggarbo marknadsför oss bl. a. mot bussresor. Trädgårdstur i Bergslagen, Besök tre gårdar under en dag. bergslagen-slagen av berg, skönhet och växtlighet.

  1. Bergsmansträdgård & Hantverk-Juthemmanet.

2. Småskaligt & Ekologiskt -Gröna Ånäs.

3. Skogsträdgård & Försöksodlingar- Laggarbo

Vi ska, förutom det som redan finns här på gården, ha Trädgårdsguidning. Undrar just vad ni som besökare vill veta? Vad tycker ni är intressant i vår trädgård?

Det är härligt att planera hur vi ska göra, hoppas att vi har förmåga att genomföra en hel del.

Snart är 2017 över.

Tack alla ni som gladde oss med ett besök under 2017. Det är ni som ger oss den positiva energin vi behöver för att orka ännu en säsong.

Vi ser tillbaka på 2017 med tillfredsställelse. Nästan 1000 besökare på julmarknaden. Totalt under året har besökssiffran stigit till 6672, fantastiskt tycker vi.  Nya hantverkare och nya leverantörer till loppis anslöt under året och fler kommer det att bli till sommaren 2018.

Planeringen är i full gång, utställningarna 2018 i galleriet är redan uppbokade och vi har börjat att boka in för 2019.

Välkomna tillbaka till oss i sommar.

Vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Nu är det höst igen.

Vi har nog aldrig tidigare upplevt en så intensiv sommar med Perssons Magasin. Fler besökare än tidigare är ju toppen och en liten förklaring till varför jag skriver så sällan här.

Fortfarande kommer besökare och säger att de åkt förbi och sett skyltarna ”Perssons Magasin” och äntligen gjort en avstickare och blivit positivt överraskade av utbudet.Väl värt ett besök är betyget vi oftast får.

Många är de föräldrar som gett oss stor uppskattning för ”skattjakten”. Glada barn känns bra för en gammal fröken. Tankarna har börjat snurra för nästa sommars skattjakt, för den måste förnyas.

Nu längtar jag efter att göra nytta i trädgården, men det är mycket annat som också pockar på. Vi ska bl.a.sälja huset som mamma och pappa byggde i mitten på 50-talet, det tar sin tid. Hinner jag inte så mycket i trädgården har jag ju alltid skylten ” Min trädgård är inte vanskött, den är bara härligt vildvuxen” att ta till.

Nu börjar vi ladda för Julmarknaden.

Sköna maj.

Det känns så tomt lilla mamma, sen du  lämnade oss 1 maj. Du, som längtade så efter våren och värmen, får inte uppleva den mer. Kanske har du det bättre där du är nu. Du stöttade oss i vårt arbete med Perssons Magasin och missade aldrig våra vernissage. Blått var din favoritfärg, den här bilden är till dig och till våren som vi älskar.

Mars

Efter en fantastisk vecka i Idre där snön var meterdjup känns det ljuvligt och komma hem till våren och trädgården. Efter två dagskurser i trädgårdsvård och trädgårdsdesign är det inspirerande att få börja vårens arbete. Det är mer rofyllt än veckan vi hade i Idre. Hur kan jag säga så kanske ni undrar, semester ska väl vara rofyllt.

Jag som åkt skidor i hela mitt liv och som inte brukar tveka att åka ner för branta backar skulle aldrig åka i Chocken där barnbarnen slänger sig ut utan tvekan. Att se mina barnbarn åka i 150 km/timmen på skidor är för mig lite oroande, men allt gick bra. Victor vann sin klass i USM och Mathilda vann JSM och SM i Speedski. Mathilda tävlade också i Världscupen och JVM, hon vann båda. Känns lite overkligt att ha ett barnbarn som är världsmästare, men jag är en väldigt stolt farmor.

Det är verkligen skönt med kontraster, nu uppskattar jag trädgårdsarbetet som ger mig ro.

 

Januari

Perssons Magasin i vintervila. Ja lite vila är det, men vi jobbar för full med att planera och boka utställare. Mycket fokus ligger också på planeringen av trädgården. Förhoppningen är att vi ska kunna visa en ännu mer intressant trädgård och kanske inte fullt så vildvuxen som i somras.

Mycket fokus ligger också på projektet Hyttans Hemligheter, som ska sjösättas i sommar. Premiär 1/7. Följ gärna det arbetet på www.hyttanshemligheter.se