Höst igen.

Allt blir inte som man tänkt sig. Av surdegsbageri blev det intet. Vårt samarbete avslutades innan vi öppnade. Det innebar en otroligt arbetsam sommar för Carl-Eric och mig. Att vi klarade sommaren kan vi tacka våra nära och kära för och alla fantastiska människor som ställde upp när nöden var som störst. Inget ont som inte har något gott med sig. Nu har vi blivit lite klokare och känner att man kan driva kafé på många olika sätt.

Med inspiration från nätverksträffar från region Örebro Län och hjälp från Timbanken och Almi tar vi oss an en ny säsong. Skam den som ger sig. Alla besökare, som ger oss så mycket beröm, gör att vi vill och orkar jobba vidare. Nu vill vi fortsätta att utveckla vår gård till ett ännu bättre Besöksmål.

Även om det är underbart att ha gården full med förväntansfulla besökare är det skönt att kunna ta det lite lugnt ibland. Hösten och vintern brukar ge oss den tiden. Lite vila innan det är dags för julmarknad. Sen mer vila där vi förhoppningsvis får njuta av helger och snö med skidåkning. Allt blir ju som bekant inte som man tänkt, vi får se.

Sommaren är här

Skriver alldeles för sällan här, men oftare än man kan se. Tekniken hjälper mig inte alltid. Undrar var inläggen tar vägen?

Mycket har hänt sedan hösten. Livet går vidare fast det ibland är tungt på många plan.

Julmarknaden blev inställd, inget premiärbak som planerat. Vi fick istället hjälp av Lena och Lelle Borrwall att inviga ugnen, fantastiska pizzor blev resultatet

 

I januari fick vi besked från Annika att hon inte hade möjlighet att driva vårt kafé i sommar. Ett litet inlägg på FaceBook ledde till snabb kontakt med Ingrid och Ola Hoelstad från andra sidan klotet, närmare bestämt Nya Zeeland. Hurra, de ville driva vårt kafé i sommar. En surdegsbagare och en barista, bättre kan det väl inte bli. Igår landade de i Sverige och snart ska vi träffas i verkligheten.

Här är det full fart, en hel del förändringar behövs för att inhysa ett bageri. Ingrid och Ola kommer också att driva vår gårdsbutik med lokalproducerat mathantverk. Vi ser verkligen fram mot en, som vi tror, fantastisk sommar. Restriktionerna lättas, vi går åt rätt håll. Carl-Eric och jag kommer att vara fullvaccinerade och förhoppningsvis klara en Coronasmitta.

 

Hösten är här.

Tiden går fort, nyss var det vår och nu är det höst. Vi har stängt för säsongen som var både lång och välbesökt. Jag överdriver inte om jag säger att vi hade minst 12000 besökare den här sommaren. Allt fungerade väl trots Corona. Alla ungdomar, som jobbat hos oss, så vi äldre äldre inte behövde utsätt oss för onödig smitta, har gjort ett fantastiskt bra jobb. Signes Matkällare med lokalt mathantverk blev en succé, för att inte tala om Kafé Vita Stugan med Annika vid rodret, sån underbart  god mat vi och våra besökare fått smaka.

Allt vackert konsthantverk och härliga konstutställningar har också lockat många besökare. Givetvis bidrar också loppis, där man verkligen kan göra fynd. Vi har en blandning som kan tilltala hela familjen. Oj, höll på att glömma mitt skötebarn skattjakten. Skattkistan fick fyllas på många gånger med hjälp av våra nära och kära.

Den här sommaren fick jag lite mer tid för trädgården, som visserligen är lite för stor för två pensionärer, men den ger bra motion. Vår trädgård är inte vanskött bara härligt vildvuxen, står det på en skylt som möter besökarna i trappen. En besökare kommenterade, att hon inte tyckte att den var särskilt vildvuxen. Den kommentaren värmde mitt hjärta.

Många timmar har gått till att jaga mördarsniglar, en ohyra som kom för två år sedan och som ätit upp en stor del av det jag planterat, men skam den som ger sig. De öppna komposterna är borttagna och jag försöker få rent runt planteringarna i köksträdgården genom att lägga duk och flis. Vet hur äggen ser ut och dödar dem med kokande vatten. Till våren ska jag vara klokare när jag planterar ut och inte duka upp frukostbordet till sniglarna.

Nu väntar vi på Storå Mur och Puts som ska komma och installera en bakugn i den gamla bakugnen i Kafé Vita Stugan. Här ska Annika baka gott bröd och kanske göra pizza. En härlig brasa kan värma besökarna. Allt ska vara klart till julmarknaden som startar lördagen den 14 november.

 

Vårvinter

Kanske är det vårsolen som gett oss lite extra energi, så att vi startat arbetet med att fräscha upp. På B&B har vi bytt golvbeklädnad och bättrat målningen. Överkasten som jag vävde på 70-talet har kommit fram igen. Kaféet och det blivande ”Signes Matkällare” har bättrats med vit färg. Hyllorna som ska sättas upp i matkällaren och trädgårdsmöbler har också fått ny färg. Vi har varit på kurs och fått tips om hur vi bäst ska inreda vår gårdsbutik. Kontakt har tagits med de leverantörer som vi känner till som tillverkar lokalproducerad mat. Vi smider sommarens kaféplaner tillsammans med Annika Hentilä som ska driva kaféet i sommar. Annika är utbildad kock, hon kommer helt säkert att ge Perssons Magasin ett riktigt lyft. Ska bli underbart att kunna köpa lunch på hemmaplan.

Vi har också utnyttjat erbjudandet från Timbanken och bl.a. fått hjälp med vad vi bör tänka på när det gäller vår marknadsföring. Det är ett stort arbete som väntar, hoppas att orken sitter i länge och inte störs för mycket av Corona.

Trädgården väntar också. Frön är satta, rabatter har befriats från gamla vissna växter. Vårbruket blev tidigt i år. Vinter utan snö är tråkigt för oss som gillar att åka skidor, men nu vill vi njuta av vår utan snö.

JULMARKNAD

Hjälp, det blir bara värre och värre. Har inte skrivit något sen i våras.

Sommaren 2019 var succé om jag får säga det, vi hade massor med besökare. Kanske berodde det på att vi i Aftonbladet blivit utsedda till ett av nio besöksmål i Sverige som man inte skulle missa. Nästan 7500 besökare och med tanke på att vi snart har julmarknad kommer årets besökarantal att slå fjolårets med råge.

Nu håller vi på att ställa iordning Perssons Magasin för den kommande julmarknaden. Det var länge sen jag hade så många tomtar på plats. I galleriet kommer skolbarnen att sälja bröd, hembygdsföreningen lotter, Babba fina kransar. Fisk, surkål, honung, sylt, matbröd, julpynt, m.m. är utbudet i galleriet. På loppis finns som alltid massor med bra ha saker.

Frysen är fylld med gott kaffebröd, Anders och Lillemor kommer och hjälper oss i kaféet. Vi är beredda. Välkomna alla julmarknadsbesökare, hoppas bara att de tänker på att det är kallt.

Det är verkligen kyligt på Magasinet, så jag hoppas besökarna har långkalsonger, mössa och vantar på.

Vår igen!

En kylig morgon. Snön är i stort sett borta, bara lite is i dammen. Krokus, scilla och tussilago blommar i trädgården. Trädgårdsdrömmarna tar fart. Så mycket jag skulle vilja göra, men kommer jag att ha tiden?

Stallet ska också göras iordning för att kunna utöka loppis. Min snälla lillebror har lovat att hjälpa oss. Golvet måste lagas liksom taket. Det ska upp hyllor och bänkar så det går att exponera allt vi har till försäljning.  Det kommer nog att ta tid.

I stallet kommer det att finnas verktyg, lite byggmaterial, redskap, saker för sport och fritid, trädgård, uteleksaker. Hoppas att det blir något som ”gubbsen” gillar. Några män har klagat på, att det mest finns sådant som traditionellt intresserar kvinnor på loppis, nu ändrar vi på det.

 

Vackra vinter

Solen strålar på Perssons Magasin.

Livet känns enklare när solen skiner och ljuset kommer åter. Lite vila har vi men planerna för sommaren pågår. Gallerierna är fullbokade, visserligen en sanning med modifikation, för i kaféet finns fortfarande plats kvar om någon är intresserad. Där finns också en TV-skärm om någon vill göra ett bildspel eller liknande.

Katalogen från Lindbloms frö, kom just och snart är det dags att beställa. Jag är mycket nöjd med det jag hann göra i höstas i trädgården med hjälp av vår flishög, men mer arbete återstår. Det känns lyxigt att ha egna rotfrukter hela vintern.

Äppelskörden blev ju också fantastisk, ca 50 liter must, men tro det eller ej, där är snart lagret slut.

Jag njuter av möjligheten att kunna ta en tur på skidor. Skidåkning är ett gemensamt familjeintresse. Jag håller tummarna för våra äldsta barnbarn som åker så fort. Det ska bli roligt att få följa deras framfart i backarna.

Jag ser också fram emot den skivinspelning vi ska göra i kören i mars. Skivan ska vi sälja på Perssons Magasin.

Till sist! Hurra för att vi äntligen fått en regering, nu är det bara att vänta och se hur resultatet blir.

Höst igen

Så plötsligt är det höst, förstår inte att tiden bara rusar fram. Nu har vi lagt flis runt odlingarna och växthuset, förhoppningsvis ska det underlätta arbetet till kommande säsong.

Tänker tillbaka på sommaren som var så otroligt varm och är imponerad av alla våra besökare, som kom till oss istället för att tillbringa dagarna vid en sjö. Nästan 6000 besökare, vi kommer nog att slå rekord det här året också trots värmen och den lite kortare säsongen.

Värmen gjorde att våra planer på en stor satsning på trädgården kom av sig. Den mesta tiden gick åt att vattna och försöka hålla växtligheten vid liv.

Det var en annorlunda sommar med Lara i kaféet, vilken lyx att ha en bra lunchrestaurang runt knuten, och vilken lättnad i vårt arbete. Att sen ha Johan och några hantverkare på Magasinet nästan hela sommaren gjorde sommaren riktigt underbar. Vi, det strävsamma gamla paret, hann att andas och njuta en del. Det gör också att vi fortsätter och planerar för en ny säsong, men först ska det bli JULMARKNAD.

Vinter och sommar

Vintern höll sitt grepp länge, men så plötsligt blev det sommar. Ån svämmade över så vår fina promenadstig var oframkomlig.

Här på Perssons Magasin har vi fullt upp. Vi håller på att renovera ett rum på övervåningen på Vita stugan. Tänkt för B&B, men bara som sommarboende. Eftersom vintern höll sig kvar så länge blev det extra bråttom med allt som måste göras i trädgården. Sorken, som jag erkänner att jag inte gillar, har ätit upp Irisen och förstört bäcken och dammen och gett mig extra mycket att göra. Imponerande tycker jag själv att jag orkat släpa hem så mycket sten. Det är nog styrketräning jag håller på med. Nu ska jag ut och styrketräna lite till.

Mars och våren väntar.

Hur bra gick mitt nyårslöfte tycker ni? Bevisligen rätt åt skogen redan i starten. Nu är det mars och april står för dörren.

Det är snö och kallt, våren lär nog dröja i år. Fönsterbrädorna är fulla med små krukor, en del har grott annat kommer väl snart igång hoppas jag. Det gäller väl att förbereda så mycket som möjligt, för det kanske blir snoigt att hinna allt jag vill göra, fast vi inte öppnar förrän i juni.

Nu är alla utställningslokaler bokade till sommaren. Det blir en riktigt spännande sommar tror jag.

Bilden visar vårt hus, troligen runt förra sekelskiftet. Kastanjen i förgrunden är inte så ståtlig som den är idag.

Snart är det påsk!